Projecten

 

 

 

 

Home

Contact

Bureau

 

 

 

Home
projecten
bureau
Contact
Home
Home
Prijsvraagontwerp voor een nieuw architectuurcentrum voor de Fundación Arquitectura Contemporánea) in Cordoba.
De Fundación Arquitectura Contemporánea is een instelling die haar wortels ziet in de samenleving. De nieuwbouw moet daarom een levendige ontmoetingsplek zijn waar iedereen zich welkom voelt. De Fundación is daarom gebaat bij een ruimte die flexibel is in gebruik voor een veelheid aan activiteiten.
OPZET GEBOUW
Alle ruimtes in het gebouw liggen aan een doorgaande route die door het hele gebouw loopt en de verschillende verdiepingen verbindt door flauwe trappen en hellingbanen. De verschillende niveaus zijn ruimtelijk verbonden door vides.
De begane grond en het souterrain hebben volledig glazen gevels en zijn daarmee de intermediair tussen stad en gebouw. De meest publieke functies zijn hier gesitueerd: de entreeruimte met een informatiepunt en het café. De pui aan de Calle Capitulares fungeert als etalage voor de activiteiten in het gebouw en voor de boekwinkel, die vanaf de straat zichtbaar is door de vide.
Het café is de belangrijkste ontmoetingsplek en is goed zichtbaar vanaf buiten en vanaf alle verdiepingen. De trap is in te richten als tribune, waardoor de ruimte ook geschikt is voor lezingen of concerten.
Vanaf de straat is door de patio een glimp op te vangen van de lager gelegen verdiepingen, met de boekwinkel en de opengepelde archeologische bodem. In de 1e kelder is ruimte voor een informatiepunt voor de archeologie in het hele gebied. Via de glazen vloer worden de bodemvondsten in volle glorie zichtbaar, een verdieping lager eindigt de route in een 'rondje archeologie'.
De eerste verdieping bestaat uit een vrije ruimte begrensd door een semi-transparante gevel, die de aandacht meer op de activiteiten in de binnenruimte focust. Op twee plaatsen bevindt zich juist een groot raam waar men zich kan oriënteren op de stad. Aan de straatzijde een venster dat gericht is op de tempel en aan de tuinzijde een venster dat uitzicht biedt op de route naar de Huerta de San Pablo. De ruimte is geschikt voor exposities, congressen, lezingen, workshops etc. Door gebruik van grote schuifdeuren is de ruimte aan de tuinzijde af te scheiden van de rest.
De tweede verdieping is de echte werk- en onderzoeksverdieping voor de Fundación. Deze is besloten en introvert, ook naar buiten toe. Aan de tuinzijde liggen de diverse kantoorruimtes. Aan de zijde van de Calle Capitulares op de insteekverdieping bevindt zich de bibliotheek met meerdere werkplekken die geschikt is voor onderzoek en studie.
De route eindigt op het dak dat wordt ingericht als tuin. In bijzondere gevallen kan de tuin worden gebruikt voor de expositie voor beeldende kunst.

Projecten

 

FAC Cordoba, Spanje

 

 

 

NIVEAU -1
Boekwinkel, toiletten en vide op archeologische opgraving lagergelegen niveau


NIVEAU 0
Entree, Café annex auditorium en informatiepunt
NIVEAU 1
Tentoonstellings- ruimte

NIVEAU 3
Kantoorruimtes met bibliotheek

NIVEAU 4
Daktuin

projecten
Uitschrijver prijsvraag: FAC, Cordoba, Spanje
2010 prijsvraagontwerp